I Global er det nå tre serier: Classic Global ble lansert i 1985, Global SAI ble lansert i 2012 og nå har Globals sjefsdesigner, Komin Yamada, gjort det igjen. Det nye tilskuddet Global NI er neste generasjon Global-kniv og et kjærkomment tilskudd til Globals familie av premiumkniver til den kvalitetsbevisste hobbykokken.
Den klassiske Global-serien, med sin elegante design, de karakteristiske prikkene på skaftet og den ekstremt skarpe eggen,tok en hel verden med storm da den ble lansert på åttitallet. De profesjonelle kokkene var de første som ble oppmerksomme på Global, og siden da har merket blitt et symbol på japanske premiumkniver.
Da Global SAI ble lansert, så vi en helt annen visjon av Komin Yamada som resulterte i en kniv med tre lag stål og som revolusjonerte synet på ergonomiske skjefter. Bladet hamres individuelt, og hver kniv har et serienummer som kan registreres for utvidet garanti og ekstra sliping.
Global NI har et litt kraftigere blad enn den klassiske Global-kniven og har fått en ekstraslip som gjør den ekstremt skarp. Bladet er i orientalsk stil og er laget av Cromova 18-stål. Skjeftet, som er litt større enn på den klassiske Global-kniven, har en konisk form som bidrar til et ergonomisk grep. De karakteristiske "Global-prikkene" på skaftet har fått en ny form, er ufarget, og skaftet er preget av en lett og elegant design.
Valget av kjøkkenkniv er veldig personlig. For å veilede deg til din neste kjøkkenkniv, sammenligner vi de forskjellige seriene med hverandre nedenfor.
Lag av stål: Global Classic = 1, Global NI = 1, Global SAI = 3
Ståltype: Global Classic = Cromova 18, Global NI = Cromova 18, Global SAI = Cromova 18
Hardhet: Global Classic = 56-58 HRC1, Global NI = 56-58 HRC1, Global SAI = 56-58 HRC1
Tykkelse på knivryggen2: Global Classic = 1.2-4.7mm, Global NI = 2.0-2.4mm, Global SAI = 1.5-2.5mm
Hamret blad: Global Classic = Nej, Global NI = Nej, Global SAI = Ja
Antall knivmodeller: Global Classic = 89, Global NI = 18, Global SAI = 19
Catratest ICP3: Global Classic = 114mm, Global NI = 116mm, Global SAI = 118mm
Catratest TCC4: Global Classic = 550mm, Global NI = 600mm, Global SAI = 650mm
*1) HRC er et mål på stålhardhet. Knivstål er rundt 52-64 HRC. Høyere verdi = hardere stål. Et hardt stål gir høyere skarphet, men er skjørere og det tar lengre tid å slipe kniven igjen. En kniv av bløtt stål er ikke like skarp, men er mer bøyelig, og det er lett å holde den skarp.
*2) Tykkelsen på bladryggen varierer fra knivmodell til knivmodell i serien. Global Classic har for eksempel helsmidde modeller som derfor har grovere tykkelse.
*3) Catratest ICP er en test der knivens opprinnelige skarphet testes ved å skjære gjennom papirkort i én bevegelse. Testen utføres av et testinstitutt Cutlery and allied research association. Test ICP-måleskala: Average 50-80 mm, Good 80-100 mm, Very good 100-110 mm, Excellent >110 mm
*4) Catratest TCC er en test som simulerer slitasje på en kniv i løpet av knivens levetid. Det sier noe om hvor lenge kniven holder seg skarp. Testen utføres av et testinstitutt Cutlery and allied research association. Test TCC-måleskala: Average 150-280 mm, Good 280-370 mm, Very good 370-500 mm, Excellent >500 mm