En skarp kniv er kokkens beste venn. For at du skal få så mye som mulig ut av kjøkkenknivene dine, har vi samlet noen råd om hvordan du kan ta hånd om dem på den beste måten.
De fleste kokker kan skrive under på at kniven er kjøkkenets viktigste redskap. På samme måte som en sløv kniv kan redusere lysten til å lage mat, kan en skarp kniv inspirere til nye høyder på kjøkkenet. En fabrikkny Global-kniv er ekstremt skarp. Akkurat så skarp som du vil at en kjøkkenkniv skal være. For at kniven din skal fortsette å prestere på samme nivå, er det noen ting du bør huske på.
RENGJØRING
Ikke la kniven ligge uvasket. Vask kniven for hånd med vann og litt oppvaskmiddel, og tørk den med et kjøkkenhåndkle umiddelbart etter bruk. Vask aldri en Global-kniv i oppvaskmaskin – verken kniven eller maskinen har godt av det. Kurvene i oppvaskmaskinen kan bli ødelagt, og vaskemiddelet kan forårsake etseskader på kniven.
SLITASJE
Prøv å ikke bruke knivkanten unødvendig. Bruk baksiden av kniven når du skraper av skjærebrettet, slik at ikke eggen blir sløv. Unngå også å skjære i frosne råvarer eller harde bein.
OPPBEVARING
Kjøkkenkniver må ikke ligge og slenge i bestikkskuffen. Det beste er å oppbevare dem i et knivetui, en knivblokk eller på en magnetlist. Hvis du bruker magnetlist, bør du sette kniven på listen med ryggen først for å unngå skade.
VEDLIKEHOLD
For å opprettholde en skarp egg, må du skjerpe kniven med jevne mellomrom. Hold fast i Global-kniven ved å trekke kniven over et slipestål eller en våtsliper en gang i måneden. Når dette ikke er tilstrekkelig for å få kniven skarp eller hvis du har skadet eggen, må du få slipt kniven på nytt. Du kan gjøre det selv med en slipestein eller få det gjort hos en erfaren knivsliper. Husk at japanske kniver skal slipes i en vinkel på 10–15 grader.