Sløv, skadet eller rusten - har din Globalkniv sett bedre dager? Vi gir deg råd om hva du kan gjøre for å gjenopprette kniven din.
Kniven er kokkens absolutt beste venn. Det er derfor viktig at du er snill mot kniven din og tar godt vare på den. En splitter ny Globalkniv er veldig skarp og så velpleid at du nesten kan speile deg i knivbladet. Men hvis du slurver med oppvask og vedlikehold, er det en risiko for at kniven mister glansen sin.
Kniven er selvfølgelig ikke laget for det. Les gjerne våre vedlikeholdsråd for Globalkniver for å unngå de vanligste feilene. Har skaden allerede skjedd? Da er det bare å lese videre! Nedenfor tar vi opp tre utfordrende problemer som kan oppstå - og hvordan du løser dem på best mulig måte.
1. KNIVEN ER MISFARGET
Opplever du at knivbladet har blitt misfarget eller litt blålig i fargen? Da er det sannsynlig at stålet har reagert på noe kniven har vært i kontakt med. Når en kniv etterlates skitten etter bruk, kan stålet reagere med ulike stoffer i råvarene. Hvis kniven misfarges etter oppvask, kan det skyldes metaller i oppvaskvannet.
Løsning: Vanligvis kan du få kniven ren igjen ved å vaske den grundig med varmt vann og oppvaskmiddel. Fungerer ikke det? Da kan du trenge hjelp av poleringsmidler. Mer om dette i neste punkt …
2. KNIVEN ER RUSTEN
Ja, en kniv i rustfritt stål kan faktisk få rustskader. Ordet "rustfritt" kan derfor være misvisende. Stålet er motstandsdyktig mot rust, men det er situasjoner der rust på kniven kan oppstå. Et eksempel er hvis du skjærer ingredienser med høy syre, som tomater eller sitrusfrukt, og deretter lar kniven være skitten. Stålet utsettes da for syreangrep og begynner med tiden å ruste. Risikoen er særlig stor hvis kniven ligger på en metallflate, for eksempel på kjøkkenbenken eller i oppvaskkummen. Unngå også oppvaskmaskinen, da oppvaskmiddelet kan forårsake etseskader på kniven.
Løsning: Hold kniven unna fuktighet og syre. Hvis det har dannet seg brun overflatrust på kniven, er det viktig at du fjerner rusten umiddelbart for å forhindre at den sprer seg og skader kniven. Det enkleste er å polere bort rusten med et poleringsmiddel for rustfritt stål (for eksempel Autosol) og en myk klut.
3. KNIVEN ER SLØV ELLER SKADET
At knivseggen slites er helt normalt. Den enkleste måten å vedlikeholde skarpheten på kniven er å bruke et skarpeverktøy, som en skarpestav eller en enkel våtsliper. Noen få drag en gang i uken pleier å være det som trengs for at kniven skal føles skarp igjen. Men hvis kniven har blitt virkelig sløv eller har fått en knekk i eggen? Det kan i uheldige tilfeller skje hvis du bruker kniven feil, for eksempel til å skjære i noe den ikke er beregnet for. Da må du slipe kniven for å få frem en ny "rå egg".
Løsning: Du kan enten slipe kniven selv med en manuell knivsliper med 3 hjul eller slipesteiner i ulike grovheter. Du kan også velge å søke hjelp fra en profesjonell knivsliper. Det anbefales å slipe kniven 1-2 ganger i året, avhengig av hvor ofte du bruker den. Søk alltid hjelp fra en erfaren sliper ved større skader på eggen. Så lenge det fortsatt er stål igjen på bladet, kan kniven din reddes!
JAPANSKE VS. EUROPEISKE KNIVER
Noe som kan være nyttig å vite er at japanske og europeiske kokkekniver er forskjellige, spesielt når det gjelder hardheten på bladet. Litt forenklet kan man si at europeiske kniver er laget av mykere stål enn japanske kniver. Mykt stål tåler ikke å bli slipt like mye som hardt stål, noe som gjør at europeiske kniver har et tykkere knivblad og en mindre skarp egg. Slipevinkelen ligger vanligvis på 20-25 grader. Japanske kniver, laget av hardere stål, kan slipes mer og blir skarpere. Global imponerer med en slipevinkel på 10-15 grader. Europeiske kniver er dermed generelt tykke, myke og slitesterke, mens japanske kniver er tynne, harde og følsomme.
Når du skjærer med en kniv så skarp som en Global kniv, bør du aldri bruke hardt trykk. Hvis du presser gjennom råvaren med kraft og samtidig vrir eller vipper på bladet, vil det slite på den tynne kniveggen. For mye sidebelastning kan føre til at en chip løsner fra kanten. Det synes vi er kjedelig. En mye bedre måte å skjære på er å bruke en lett hånd og la eggen gjøre jobben.